[image type=”frame1″ align=”left” width=”240″ height=”195″]Manufacture Baume & Mercier | allesoverhorloges.nl[/image] De grondleggers van Baume & Mercier zijn de gebroeders Louis-Victor en Joseph-Célestin Baume die in 1830 in Les Blois een een horlogebedrijf oprichtten onder de naam “Frères Baume”. Al gauw verschenen ook de eerste horloges onder de naam “Baume” die geheel werden gemaakt volgens het motto van de gebroeders Baume: “Accepteer alleen perfectie. Maak alleen horloges van de hoogste kwaliteit”.

Internationale expansie
De gebroeders Baume bleken niet alleen briljante technici, maar hadden ook commercieel talent. Toen de chronograafuurwerken van Baume de aandacht hadden getrokken van het in Londen gevestigde Horological Institute vertrok Joseph-Célestin in 1847 naar Londen. Niet lang daarna werd in Londen een “Baume Brothers” vestiging opgericht. Daarnaast kwam ook de export op gang naar landen die tot het Britse Rijk behoorden, zoals onder meer India, Singapore, Australië en Nieuw Zeeland. Maar ook in Zwitserland zelf gingen de ontwikkelingen door. Zo werd in 1856 een manufactuur opgericht in La Chaux-de-Fonds en in 1859 startte Baume met de fabricage van gecompliceerde uurwerken en kasten in Genève.

Internationale onderscheidingen
[image type=”frame1″ align=”right” width=”180″ height=”140″][/image]De kwaliteit van de uurwerken van Baume – niet alleen de “standaardmodellen” maar ook uurwerken met chronograaf of tourbillon – bleef niet onopgemerkt en in de periode vanaf 1878 tot begin 1900 zijn diverse prijzen toegekend aan de uurwerken van Baume. Dit leidde uiteindelijk ook tot belangrijke orders van de Britse marine.

Baume & Mercier
In 1909 kwam William Adolphe Baume, de kleinzoon van Louis-Victor, in het bedrijf van zijn grootvader. In 1912 ontmoette William Paul Mercier (foto), een talenwonder en zakenman die werkte voor Haas, een bekend horlogebedrijf in Genève. Deze kennismaking leidde uiteindelijk tot een zeer succesvolle samenwerking. Op 26 november 1918 bereikten William Baume en Paul Mercier overeenstemming over een samenwerking waarmee de technische vaardigheden van Baume en de commerciële en designvaardigheden van Mercier konden samensmelten.

[image type=”frame-css3″ align=”left” width=”152″ heigth=”165″ caption=”Paul Mercier“]Paul Mercier | allesoverhorloges.nl[/image] De merknaam werd Baume & Mercier. Het was voor beide heren van meet af aan volstrekt duidelijk welk doel ze wilden bereiken: horloges maken van absolute topkwaliteit. En dat is ze in no time ook gelukt. Zo kregen de uurwerken van Baume & Mercier al na nauwelijks een jaar het Zegel van Genève toegekend van het Bureau De Contrôle Facultatif des Montres de l’Etat de Genève (zie Poinçoin de Genève). Op 21 maart 1921 kregen de heren Baume en Mercier een diploma van voornoemd bureau, omdat in 1920 van alle manufacturen uit Genève de meeste goedkeuringen waren toegekend aan uurwerken van Baume & Mercier.

Aandelencarrousel
In 1935 trok William Baume zich om gezondheidsredenen terug uit Baume & Mercier SA en in 1937 besloot Paul Mercier zijn aandelen te verkopen aan de familie Ponti, beroemde juweliers uit Noord Italië. Na de 2e Wereldoorlog maakte Baume & Mercier een nieuwe bloeiperiode door, waarbij in 1952 ook C.H. Meylan Watch SA werd overgenomen, een uurwerkproducent die befaamd was door zijn zeer platte uurwerken. In 1958 vond er een management buy out plaats door de toenmalige directeur van Baume & Mercier, Marc Beuchat, die voor de neus van vele geïnteresseerde buitenlandse investeerders overnam van de eigenaren. Baume & Mercier kon daardoor gelukkig als Zwitsers merk behouden blijven.

Phi als logo
[image type=”frame1″ align=”right” width=”235″ heigth=”240″]PHI-logo Baume & Mercier | allesoverhorloges.nl[/image] Om de merkidentiteit te versterken besloot Baume & Mercier om de Griekse letter Phi als logo te gaan gebruiken, het universele symbool van de Gulden Snede. Sinds 1964 wordt elk horloge van Baume & Mercier voorzien van het logo, als waarmerk van een balans tussen technische perfectie enerzijds en evenwichtige vormgeving anderzijds. In datzelfde jaar realiseerde Beuchat een nauwe samenwerking met Piaget. Vanaf dat moment realiseerde Baume & Mercier de bijzondere status van een betaalbaar luxe merk. De samenwerking met Piaget leidde er uiteindelijk toe dat de familie Piaget de meerderheid van de aandelen van Baume & Mercier in handen kreeg.

Deze kapitaalsinjectie stelde Baume & Mercier in staat de nodige innovaties te realiseren in de vorm van een reeks bijzondere horloges, waaronder de in 1973 gepresenteerde Riviera met zijn twaalfhoekige kast. Ook een kwaliteitsmerk als Baume & Mercier bleek niet ongevoelig voor de Quartz revolutie en moest in de beginjaren 80 de productie van mechanische uurwerken noodgedwongen enige tijd staken. In 1988 verkocht de familie Piaget 60% van de aandelen aan de Richemont groep, die in 1993 uiteindelijk ook de resterende aandelen in handen kreeg.

Begin van een nieuwe tijd
Onder de vleugels van de Richemont Group kreeg Baume & Mercier niet alleen de gelegenheid zich te hervinden maar ook zich verder te ontwikkelen. Dit begin van een nieuwe tijd voor het aloude Baume & Mercier werd gemarkeerd door de introductie van de Hampton in 1994. Vervolgens kwam de Catwalk (1997) en de Capeland (1998). Maar hoe de collectie zich ook ontwikkeld, Baume & Mercier waakt er voor dat zij haar ingenomen bijzondere positie niet verlaat: een betaalbaar, luxe merk.

Baume & Mercier Hampton | allesoverhorloges.nl

Huidige collectie Baume & Mercier
De huidige uitgebreide collectie van Baume & Mercier omvat een aantal duidelijk herkenbare lijnen: Capeland en Classima voor heren, Hampton voor dames en heren en Linea voor dames.

[image type=”frame1″ align=”right” width=”300″ heigth=”75″]
Logo Baume & Mercier | allesoverhorloges.nl[/image] Baume & Mercier
50, chemin de la Chênaie
1293 Bellevue
Zwitserland
Telefoon: +41 (0)22 999 51 51
www.baume-et-mercier.com

Pin It on Pinterest

Share This