Horlogeglas | Alles over Horloges

© Maurice Lacroix | ML15

Bij horloges wordt voor de bescherming van de wijzerplaat en de wijzers gebruik gemaakt van glas. Tegenwoordig kiezen horlogehuizen er ook voor om de kastbodem te voorzien van glas, wat een vrij zicht geeft op het doorgaans fraaie mechanische uurwerk en de werking van de balans en de diverse tandwieltjes.

Horlogeglazen komen in diverse hardheden en materialen voor en uiteraard ook in diverse soorten en maten, afhankelijk van de maat en vorm van de horlogekast.

Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende horlogeglazen:

Kunststof glas
Horlogeglas van kunststof glas is gemaakt van zacht materiaal en zeer gevoelig voor krassen. Voordeel van kunststof glas is dat het nauwelijks kan breken. Wordt vooral toegepast bij de goedkope merken en komt ook bij oudere horloges wel voor.

Mineraal glas
Mineraalglas is harder dan een kunststof glas. Maar ook mineraalglas is gevoelig voor krassen.

Kristal glas
Kristalglas is weer harder en beter dan “gewoon” mineraal glas. Kristalglas is minder gevoelig voor krassen van mineraalglas, maar is minder bestand tegen krassen dan saffierglas.

Saffierglas
Bij de luxere horloges wordt horlogeglas vaak gemaakt van synthetisch saffierglas, dat bestaat uit corundum ofwel aluminiumoxide (synthetisch).

In tegenstelling tot gewoon glas is synthetisch saffierglas door zijn hardheid zeer goed bestand tegen krassen en wordt daarom in de horloge-industrie veelvuldig gebruikt voor bescherming van de wijzerplaat. Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame horlogeglas dat er is. Het is zeer krasbestendig met een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. Alleen diamant is harder.

 

Horlogeglas | Alles over Horloges

© Franck Muller

Pin It on Pinterest

Share This